Idag har det somsackt varit en jätte rolig dag, ja åkte till min kompis och när ja kom dit gick vi till hennes granar och red deras stora häst,för dom har en ponny och nån till va de u e för ras men aa vi tänkte ta ponnyn oxå men ägaren skulle rida häst och vagn med den, men det gick bra att bara ha en häst oxå ja började att gå och det va tur för när vi gick ringde bodil så ja pratade med henne men sen skulle ja rida så vi fick lägga på och ja har inte ridit på typ 2 år elr nått så ja kom knappt upp hehe men aa till slut satt ja där uppe och min kompis fick leda hästen för ja har aldrig fått lära mig att rida men sen släppe hon fanny och ja red själv *stolt* sen lärde hon mig att svänga och så dära och sen sa hon att ja måste krasa en hov men ja gjorde aldrig det ja borstade bara henne hehe, men sen kom pappa och hämtade mig vig kanske halv 6 och sen när vi kom hem bakade ja en jätte god kaka. Och ja ska rida den 31 med fast med mamma på isläningar vi får se hur de går hehe men aa nu ska ha se va bodil har skrivit till mig på msn :P
Byebye
//Nbennet<33
Svarte petter (kallas Svarten) & Fanny <33
kakan :P
Limetarte med fruktsalsa
Limetarte med jordgubbs- och passionsfruktssalsa.
Antal portioner: 4
Färdigt på: 120 min
Färdigt på: 120 min
Tartedeg 2 dl sötmandel
1 st lime
0.5 st vaniljstång, urskrapade frön
1 dl florsocker, ca
1.5 dl mjöl
1 st ägg
Smör
Limefyllning 100 g smör, rumstempererat
3 st limefrukter
2 st ägg
1 dl gelesocker
2 dl socker
Råsocker till karamellytan
Fruktsalsa Passionsfrukter
Färska jordgubbar
Råsocker
1 st lime
0.5 st vaniljstång, urskrapade frön
1 dl florsocker, ca
1.5 dl mjöl
1 st ägg
Smör
Limefyllning 100 g smör, rumstempererat
3 st limefrukter
2 st ägg
1 dl gelesocker
2 dl socker
Råsocker till karamellytan
Fruktsalsa Passionsfrukter
Färska jordgubbar
Råsocker
Man kan tillsätta lite gelatin för att skapa en fastare fyllning om så önskas. Eller som här, gelesocker.
Dryckestips
Chateau du Juge, årgång 2004.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.
Gör så här
1. PajskalSkålla och skala mandeln.
2. Blanda de torra ingredienserna.
3. Riv ner skalet från limen i blandningen och tillsätt rumstempererat smör tillsammans med vaniljfrön.
4. Låt degen vila ca 1 timme i kylskåp innan den bakas ut i en smörad pajform.
5. Baka i 200 grader ca 10-12 minuter, desto tunnar skal desto snabbar går det, vaka därför över ditt pajskalordentligt.
6. Fyllning
Riv skalet från 2 av limefrukterna.
7. Pressa ut fruktsaften från de 4 limefrukterna (varav en kommer från tillagandet av pajskalet).
8. Bland med socker, vanilj i en kastrull, smält smöret direkt i blandningen på medlelåg värme.
9. Tillsätt 1 dl gelesocker.
10. Separera äggen och tillsätt äggulorna till blandningen.
11. Låt blandningen bli tjock. (Man kan tillsätta lite gelatin för att skapa en fastare fyllning om så önskas.)
12. Häll blandningen i pajskalet och ställ in i kylen för att fyllningen skall stelna till.
13. Vid servering
Strö råsocker över ytan och bränn försiktigt med en brännare.
14. Bär
Kör hälften av jordgubbarna i en mixer.
15. Kärna av passionsfrukten och tillsätt denna till jordgubbsblandningen.
16. Rör ner råsocker efter smak.
17. Skär resterande jordgubbar i små tärningar och till sätt dessa till blandningen.
18. Servera med lätt vispad grädde och färska bär.